Spring menu over og gå til indhold

Alt om efterlønsbeviset

Et efterlønsbevis udstedes, når du når din efterlønsalder. Det er din billetreservation til at kunne gå på efterløn, når du vil.
Når du har fået beviset, skal du ikke længere betale efterlønsbidrag hvert kvartal. Beviset er også vigtigt, da det er en forudsætning for, at du kan begynde at optjene rettigheder i efterlønsordningen, som fx at opnå efterløn med højeste efterlønssats, mulighed for at optjene skattefri præmier osv.

Hvad indeholder efterlønsbeviset?

  • Garanti for at du kan gå på efterløn nu eller senere – også selvom du efterfølgende bliver syg eller permanent bliver sat uden for arbejdsmarkedet
  • Beregning af hvilken indflydelse dine pensioner har af betydning for din efterløn
  • Garanti for at du har mulighed for at optjene ret til en høj efterlønssats, udskydelsesreglen, skattefri præmier mv.

Krav for at få efterlønsbevis

  • Du skal have nået efterlønsalderen og have betalt efterlønsbidrag
    For at få efterlønsbevis skal du have nået efterlønsalderen og have betalt efterlønsbidrag i en periode. Afhængigt af, hvornår du er født, gælder der særlige regler for, hvor længe du skal have betalt efterlønsbidrag.
  • Du skal opfylde indkomst/beskæftigelseskravet
    På det tidspunkt hvor beviset udstedes, skal du opfylde indkomst- eller beskæftigelseskravet på samme måde, som medlemmer der ønsker dagpenge. Læs mere her om, hvor meget du skal have arbejdet inden for en periode for at opfylde dette krav.
  • Du skal være til rådighed for arbejdsmarkedet
    For at få beviset udstedt skal du være 100% til rådighed for arbejdsmarkedet. Du må derfor ikke være syg eller på anden måde være uden for arbejdsmarkedet den dag, du skal have bevis. Det skyldes, at beviset kun kan udstedes, hvis man opfylder reglerne for at kunne modtage dagpenge. Kontakt derfor FTFa, hvis du ikke har tilknytning til arbejdsmarkedet, når du skal have et efterlønsbevis, så du kan få mere vejledning om, hvad betydning det får for dig.

Se nedenfor om mulighed for at søge dispensation, hvis du har opbrugt dagpengeretten og er syg på det tidspunkt, hvor du når efterlønsalderen.

Hvornår får du dit efterlønsbevis?

Når du nærmer dig efterlønsalderen, undersøger vi automatisk, om du opfylder kravene. Du skal derfor ikke gøre noget, men blot afvente at du får dit bevis. Beviset bliver sendt i din mailboks på Tast Selv
Vi tjekker, at du er tæt på efterlønsalderen og har betalt efterlønsbidrag længe nok. Vi undersøger også, om du har dagpengeret, fx at du er i arbejde, har en dagpengeret osv. Oplysninger får vi fra Indkomstregistret.

I langt de fleste tilfælde udsteder vi efterlønsbeviset automatisk til dig, fordi vi har alle oplysninger.
Du skal dog alligevel tjekke, om dine pensionsoplysninger er rigtige og fyldestgørende. 

Dispensation hvis du er syg, når du skal have efterlønsbevis

Du skal være rask og til rådighed for arbejdsmarkedet den dag, dit efterlønsbevis bliver udstedt.
Hvis du er syg, skal du derfor kontakte os og oplyse os om det.

Du kan som udgangspunkt først få dit efterlønsbevis, når du igen er rask. Dermed risikerer du at miste skattefri præmier eller først opfylde udskydelsesregel og 2-årskravet på et senere tidspunkt.

Dispensation hvis du er syg og har opbrugt din dagpengeret, efter du blev 50 år


Hvis du er syg og har opbrugt dagpengeretten på et tidspunkt, efter du blev 50 år, kan der helt særligt gives dispensation, sådan at du ikke risikerer at miste retten til efterløn. Det er meget vigtigt, at du kontakter os og fortæller, at du er syg, sådan at vi kan give dig konkret vejledning om, hvad du skal gøre.


Det er også et vigtigt krav, at du straks kontakter os, når du igen er rask, da der skal søges om dispensation i Styrelsen for arbejdsmarked og rekruttering (STAR) senest 7 dage, fra du igen er rask. Vi hjælper dig med at søge dispensation.