Spring menu over og gå til indhold

Efterløn

Vil du vide mere om mulighederne på efterløn? Vi har samlet information og regler om alt fra ansøgning til udbetaling. Vælg det emne, du vil vide mere om herunder. Hvad er efterløn? Efterløn er din mulighed for at trække dig tilbage fra arbejdsmarkedet en håndfuld år, inden du når folkepensionen. Du kan gå på efterløn fra den dag, du får dit efterlønsbevis.

Efterløn

Hvis du har ret til efterløn, kan du trække dig tilbage fra dit arbejdsliv før pensionsalderen. Det tidspunkt, du kan gå på efterløn, afhænger af dit fødselsår.

Efterløn giver dig mulighed for at trække dig gradvist tilbage fra dit arbejdsliv, før du når folkepensionsalderen. Hos a-kassen A&Til hjælper vi dig med at forstå dine muligheder for efterløn og sikre, at du får det, du har ret til. Efterløn kan give dig frihed, men det kræver, at du træffer beslutningen på et oplyst grundlag. A-kassen A&Til er din støtte hele vejen.

Hvad er efterløn?

Efterløn er en ordning for dig, der har været medlem af en a-kasse i mange år og har betalt til efterlønsordningen. Du kan gå på efterløn, hvis du opfylder betingelserne, og du ønsker mere frihed i din hverdag, før du når pensionsalderen.

Hvordan hjælper a-kassen A&Til dig?

Vi i a-kassen A&Til rådgiver dig om:

  • Hvornår du tidligst kan gå på efterløn
  • Hvordan din efterløn bliver beregnet
  • Hvilke regler der gælder for arbejde, mens du er på efterløn

Hos a-kassen A&Til møder vi mange medlemmer, som er i tvivl om, hvad de kan få i efterløn, og hvornår de kan få den. Derfor bruger vi altid tid på at regne på din konkrete situation og tage en personlig samtale med dig.

Kan du arbejde, mens du er på efterløn?

Ja, du må gerne arbejde, mens du er på efterløn. Din efterløn bliver så modregnet i forhold til, hvor meget du arbejder. Nogle vælger at gå på delvis efterløn for at få en blød overgang ud af arbejdslivet. A-kassen A&Til hjælper dig med at finde den løsning, der passer bedst til dine behov.

Når du er på efterløn, har du mulighed for at arbejde som lønmodtager, men det påvirker udbetalingen af din efterløn.

Arbejde som lønmodtager på efterløn

Du må gerne arbejde, mens du modtager efterløn. For hver time, du arbejder, reduceres din efterløn tilsvarende. Det betyder, at hvis du arbejder 10 timer i en måned, trækkes 10 timer fra din efterløn. Det er vigtigt at bemærke, at du ikke må arbejde i din ægtefælles virksomhed eller i en virksomhed, som du eller din ægtefælle har bortforpagtet.

Nedsat fradrag ved lav timeløn

For at det skal kunne betale sig at arbejde med en lav timeløn, er der indført regler om nedsat fradrag. Hvis din gennemsnitlige timeløn er under 294,54 kr. (2025), beregnes fradraget ved at dividere din indtægt med 277,76 kr. Eksempelvis, hvis du tjener 2.800 kr. på en måned, bliver fradraget 2.800 / 294,54 = ca. 10,08 timer, i stedet for de faktiske arbejdstimer.

Der er en årsgrænse på 45.199 kr. (2025) for lønindtægt med nedsat fradrag. Når denne grænse overskrides, anvendes de almindelige fradragsregler for resten af året. Grænsen reduceres med 11.300 kr. for hvert kvartal, hvor du ikke har været på efterløn.

Mindsteudbetaling og arbejdstimer

Hvis du arbejder mere end 128 timer i en måned og er omfattet af reglerne om lempet fradrag, udbetales der ikke efterløn for den pågældende måned. Dette gælder også, selvom din timeløn er lav, og du ellers ville være berettiget til nedsat fradrag. Når man ikke er omfattet af reglerne for lempet fradrag, så er mindsteudbetalingsreglen på 145,53 timer.

Omregning af ukontrollabelt arbejde

Hvis din arbejdsgiver ikke indberetter dine arbejdstimer, omregnes din indtægt til timer ved at dividere din løn med 294,54 kr. Dette gælder også for B-indkomst. For eksempel, en indtægt på 2.000 kr. omregnes til 2.000 / 294,54 = ca. 7,2 timer, som trækkes fra din efterløn.

Arbejde i udlandet

Du kan arbejde i et andet EØS-land, Schweiz, Grønland eller på Færøerne, mens du er på efterløn. De samme regler for fradrag i efterlønnen gælder som ved arbejde i Danmark. Du skal dog oplyse os om hvis du opholder dig i udlandet.

Det er vigtigt at holde sig opdateret på reglerne, da de kan ændre sig. Kontakt din a-kasse for at få den nyeste information og rådgivning om dine muligheder for at arbejde, mens du er på efterløn.

Overvejer du efterløn?

Det kan være en stor beslutning at vælge efterløn. Derfor tilbyder a-kassen A&Til rådgivning om efterløn. Vi gennemgår dine tal, dine ønsker og dine rettigheder sammen med dig.

Efterløn kan give dig frihed, men det kræver, at du træffer beslutningen på et oplyst grundlag. 

A-kassen A&Til er din støtte hele vejen.