
Første skridt efter studiet: skift status
Det første du skal gøre
Det allerførste, du skal gøre, er at indsende en uddannelsesafslutning.
Det er meget vigtigt, at vi modtager den senest 14 dage efter du slutter din uddannelse. Du finder uddannelsesafslutningen her (åbner i nyt vindue).
Det er med denne blanket, at du skifter status fra studerende til nyuddannet.
At skifte status betyder, at du skifter fra at stå som studerende i a-kassen til at stå som nyuddannet. Du skal have den rette status i a-kassen for at have ret til dagpenge.
Få svar på dine spørgsmål nedenfor.
Jeg har været gratis medlem – hvad sker der nu?
Jeg læser videre efter min bachelor
Selv om du læser videre, er det vigtigt, at du gør følgende:
Start med at udfylde din uddannelsesafslutning (åbner i nyt vindue). Her vælger du "Ja" til, at du fortsætter på en overbygning.
Husk på fem års grænsen
Du kan maks have gratis medlemskab i fem år i alt.
Har du tidligere haft mere end tre års gratis medlemskab? Så ring og hør, hvad du så skal gøre på tlf. 70 13 13 12.
Jeg har ikke noget arbejde efter afsluttet uddannelse
Hvis du står uden job efter endt uddannelse, er det vigtigt, at du følger denne vejledning nøje, da det har betydning for, hvornår du kan få dagpenge.
1. Udfyld din uddannelsesafslutning og skift status her (åbner i nyt vindue).
2. Meld dig ledig på Jobnet:
- Du skal melde dig ledig på Jobnet.dk på din første ledige dag – ikke før og ikke efter.
- Du kan tidligst få dagpenge fra den dag, du er tilmeldt som ledig på Jobnet.
Vigtigt: Det er ikke nok at oplyse os om din situation – du skal selv registrere dig som ledig på Jobnet.
3. Vent på besked fra A&Til
Når du har meldt dig ledig, får du en SMS og et brev fra A&Til med information om, hvad du skal gøre for at få udbetalt dagpenge.
Hvornår starter min dagpengeret?
Det afhænger af, hvor længe du har været medlem af a-kassen:
- Medlem i mindst 12 måneder som studerende:
Du har ret til dagpenge fra din første ledige dag. - Medlem i under 12 måneder:
Du får dagpengeret efter én måneds karensperiode.
Kan jeg modtage dagpenge mellem to uddannelser?
Hvis du holder pause mellem to uddannelser – f.eks. sommerferie mellem din professionsbachelor og en kandidatuddannelse – kan du ikke få dagpenge i ferieperioden, selvom uddannelserne hænger fagligt sammen..
Du skal ændre din status til “nyuddannet” senest 14 dage efter din sidste eksamen. Det er vigtigt, fordi det kan give dig ret til dagpenge senere, hvis du f.eks. afbryder din kandidatuddannelse.
Hvis du er SU-berettiget, kan du i nogle tilfælde få SU i perioden mellem to uddannelser – særligt hvis uddannelserne har en faglig sammenhæng. Kontakt SU-styrelsen for at høre om dine muligheder.
Hvis der går mere end 4 uger mellem afslutning og opstart af en ny uddannelse, kan du måske få dagpenge i mellemtiden – men kun hvis du:
- er aktivt jobsøgende.
- står til rådighed for arbejdsmarkedet.
- opfylder de almindelige betingelser for dagpenge.
Hvis du ønsker at modtage dagpenge mellem to uddannelser, skal du fortsætte med at betale kontingent til a-kassen.
Du kan kun få kontingentfritagelse, hvis du:
- ikke søger dagpenge.
- modtager SU i perioden mellem uddannelserne.
Hvilke betingelser skal jeg opfylde for at få dagpenge?
For at få ret til dagpenge som nyuddannet skal du opfylde tre krav
- Du skal have haft bopæl og ophold i Danmark umiddelbart før uddannelsens start og senest 14. dage efter, at du har færdiggjort din uddannelse.
- Din uddannelse skal være en offentligt anerkendt erhvervs – eller videregående uddannelse, der har varet mindst 18. måneder (3 semestre).
- Du skal opfylde et sprog- eller et tilknytningskrav. Læs mere her.
Hvad er sprogkravet?
Sprogkravet betyder, at du skal have bestået minimum 6. klasse i folkeskole, herunder en tilsvarende privat eller friskole. Du skal ikke dokumentere dine dansk kundskaber, men blot oplyse det til os på ’’tro og love’’. ’’Tro og love’’ betyder, at du har givet os oplysningerne i god tro.
Opfylder du ikke sprogkravet, skal du i stedet opfylde et tilknytningskrav på mindst 600 arbejdstimer fordelt på 12 måneder inden for de seneste 24 måneder. Timerne skal være indberettet til SKAT.
Du kan bruge arbejdstimer fra et andet EØS-land, men mindst 150 af løntimerne skal komme fra arbejde i Danmark.
Hvor meget kan jeg få i dagpenge?
Hvor længe kan jeg modtage dagpenge?
Hvis du får dagpengeret som nyuddannet (dimittend), gælder følgende:
- Du kan få dagpenge i op til 1 år
- Perioden gælder inden for 2 år fra din første ledige dag
Det betyder, at du har ét års dagpengeret, som du kan bruge fleksibelt over en toårig periode – f.eks. hvis du arbejder i nogle måneder undervejs.
Kan jeg beholde mit studiejob, mens jeg får dagpenge?
Du kan beholde dit studiejob og få supplerende dagpenge i op til 30 uger (ikke krav om sammenhængende). Du skal kunne opsige din stilling med kort varsel. Når du er blevet godkendt, så skal du hver måned registrere dine arbejdstimer i et dagpengekort, så vi kan modregne dine arbejdstimer i dine dagpenge. Læs mere om reglerne for supplerende dagpenge og deltidsarbejde her.
Opsig studiejobbet i god tid
Hvis du vælger at stoppe i dit studiejob, når du afslutter dit studie, er det vigtigt at træde ud af stillingen senest dagen før din afsluttende eksamen. Dette sikrer, at du er berettiget til dagpenge fra dagen efter din sidste eksamen under forudsætning af, at du har været medlem af a-kassen i minimum et år.
Hvis du derimod vælger at forlade dit studiejob, efter du er begyndt at modtage dagpenge, vil du blive pålagt en karantæneperiode på tre uger uden dagpenge. Derfor er det vigtigt at sige op i god tid.
Skulle det ske, at du glemmer at opsige dit studiejob inden starten på din dagpengeperiode, kan det være en mulighed at søge om supplerende dagpenge.
Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at hvis du selv vælger at opsige dit arbejde senere, vil det resultere i en karantæneperiode. I tilfælde af at din arbejdsgiver vælger at opsige dig, vil du derimod undgå karantæne.